Tutorial: Sluier kant borduren.

 Twee lagen uitwasbare steunstof met de tule ingespannen. Het patroon bestond uit drie delen. Met de borduurstoftware twee patroondelen met elkaar verbonden en een deel gesplitst en daar een apart patroondeel van gemaakt.

Omdat het ondergaren hetzelfde is als het bovengaren moet er tussendoor een aantal keren van spoel gewisseld worden. Als dit gedaan moet worden tijdens de onderste stekenlaag van het patroon is dit snel gedaan, de machine tien steken terug zetten in het patroon en dan verder gaan. Maar als de spoel leeg is tijdens de afwerksteken van het patroon doe ik dit anders.
Ik zet de machine drie steken terug. Borduur vijf steken om vervolgens tien steken terug te zetten en vandaar weer te beginnen. Hiermee voorkom je een los uiteinde dat wanneer je aan de draad trekt dat deze gaat rafelen in het patroon.

Bij het borduren van kant houdt ik aan het begin van het patroon de bovendraad losjes vast. Na een paar steken knip ik de draad bij het werk af. Dit voorkomt dat de bovendraad mee genaaid wordt aan de onderkant. Dat kan er dan rommelig uitzien aan de voorkant. En achteraf is het lastig om de draad tussen het werk weg te halen.

 In totaal moest er 60 cm. kant gemaakt worden. Dat kan helaas niet in 1x in de borduurring. Op het eind van het patroon heb ik met een uitwasbare markeerstift lijnen gezet. De stof uit de borduurring halen en zo weer inspannen dat de lijnen overeenkomen met de lijnen van de sheet. Met de scanfunctie van de machine controleren of dit klopt.

 Na het borduren van het tweede gedeelte. De voorkant.

 En de achterkant na het aansluiten van het patroon.

 Het overbodige aan steunstof wegknippen.

 In lauw warm water goed uitspoelen. Niet uitwringen, maar tussen je handen voorzichtig het water uitknijpen.

Op een handdoek leggen, die dubbelslaan en het water eruit drukken. Tussen een droge handdoek verder laten drogen.

 En even controleren of alle steunstof eruit gespoeld is. Als het nog plakt dan even opnieuw spoelen.

 Na het drogen de tule rond het borduurwerk voorzichtig weg knippen. Ik gebruik hiervoor een pincetschaartje met een kromme bek. Het is beter te zien als je dit doet op een donkere ondergrond.
Ik ben met dit werk heel blij met mijn daglichtlamp met loupe. Mocht je toch per ongeluk in een draad knippen dan kan eem druppeltje Fray Check helpen. Dit is een lijm die rafelen voorkomt.

 En dan na een uurtje is het knippen klaar.

Klaar voor verwerking. Dit kant zal ik gaan gebruiken voor een bruidstasje.

1 opmerking:

  1. Thank you for the tutorial.. it has inspired me to try making some lace.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.