Tutorial: Scuba Neopreen stof en samenvoegen van patroondelen.

Scuba Neopreen stof is soepel maar ook heel rekbaar. Deze stof kan je beter niet inspannen in de ring maar bovenop de steunstof leggen om rekken en zo rimpels in het borduurwerk te vermijden als je de stof zou uitspannen. Met inspannen rek je altijd de stof wat mee.

 Goed is te zien dat de stof uit twee lagen bestaat en dat de stof een gebreid weefsel is.

 Om de stof uit te proberen wilde ik een patroon voor een kussen gebruiken wat in twee gedeeltes ingespannen moet worden. De hoogte van het patroon kan mijn machine aan, deze breedte helaas niet. Dus het patroon zal in twee gedeeltes gemaakt moeten worden.

In mijn grootste ring heb ik No Show Mesch ingespannen, het patroon zou eventueel ook op scheurvlies gemaakt kunnen worden maar door het quiltpatroon zou het dan wel erg stijf worden.
Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om het quiltpatroon uit het midden weg te laten en alleen het borduurtje hierin kunnen plaatsen.

Met een quiltpen het midden aangegeven.

 Het patroon heb ik uitgeprint en met een speld zoek ik het midden op. Dit kan natuurlijk ook met de machine maar ik moet nog een extra hulplijn tekenen.

 In het midden van het rondje steek ik een speld. 

 En aan de achterkant van het geprinte patroon komt de speld uit in het midden waar de lijnen elkaar kruisen. 

 Dan goed controleren of de middenlijnen van het patroon precies gelijk liggen met de lijnen die ik heb getekend op de steunstof. Als alle lijnen goed doorlopen dan een lijn tekenen aan de rechterkant van het patroondeel.
Deze lijn is de rechter buitenkant van het patroon en van het hele patroon voor het kussen is dit de middenlijn.

De lijnen staan erop en dan kan de machine aan het werk. 
Omdat de stof al vrij dik is en een een heel mooi effect geeft met het quiltpatroon is er geen dikke batting nodig.
Hele dunne batting die je b.v. gebruikt voor een wand- of tafelloper is hiervoor meer dan dik genoeg. De machine snelheid heb ik op 600 steken per minuut staan, maar daar staat ze eigenlijk altijd al op.
De borduurvoet hoogte heb ik een tikkie verhoogd van 1.5 naar 2.0.

 Met wat spelden  de stof en de batting vast gespeld op de No Show Mesh steunstof.
Je zou hiervoor ook tijdelijke lijmspray kunnen gebruiken, maar daar ben ik zelf niet zo'n voorstander van. Het middengedeelte van het patroon en van het later te plaatsen borduurtje heeft veel hele kleine steekjes en als je dan net eventjes een tikkie teveel lijm hebt gebruikt kan je hierdoor problemen krijgen zoals b.v. draadbreuk bij hele kleine steekjes.
En misschien zou het goed gaan, maar als het zonder lijm kan dan werk ik liever zonder. 

Het eerste gedeelte is klaar, de stof is gemakkelijk te verwerken. 

 
 Dan het eerste gedeelte uit de ring halen en de overtollige steunstof aan de kant wat het midden van het patroon is dicht bij de steken weghalen.

 Voor het tweede gedeelte van het patroon weer No Show Mesh inspannen en weer de lijnen tekenen.

 Het eerste gedeelte wat klaar is wordt gedraaid. Het geborduurde deel zat links en de overige stof zat rechts. 
Nu zit het geborduurde deel rechts en het onbewerkte gedeelte links. 
Voor het tweede gedeelte wordt hetzelfde patroondeel gebruik. Vaak zie je dat je een rechter en een linker patroondeel hebt wat aan elkaar wordt gezet.
De eindlijn van het eerste gedeelte, in feite het midden van het patroon wordt tegen de rechter getekende buitenlijn gelegd. De lijnen moeten ook nu weer op elkaar vallen.

 En zo ook de lijnen aan de boven- en onderkant. Op de foto kan je goed zien dat de middenlijn van de stof op de buitenlijn van de steunstof wordt geplaatst.

 Met de machine controleren of de stof echt wel goed ligt zodat de delen straks mooi aan elkaar aansluiten. De bovenkant ziet er goed uit.

Om te laten zien wat het midden was van het patroon heb ik daar even een stip geplaatst. Dit kan met een natgemaakt wattenstokje worden weggehaald.

 En ook de onderkant ziet er goed uit. De machine kan weer aan het werk.

 Dit is het bovengedeelte van het patroon nadat de tweede helft ook was gedaan. Hier ben ik dan ook dik tevreden over. De aansluiting van de beide delen ziet er perfect uit.

 Maar dan de onderkant. Die is toch wat verschoven. Want ik ben vergeten de stof en de batting met spelden vast te zetten aan de steunstof. Aaah foutje. Stom, stom maar daar leer ik ook weer van. 
Maar ik haal het extra stiksel wel weg en als het niet mooi is dan haal ik beide stiksels weg en met de naaimachine zet ik een nieuw neer.
Het lijkt heel veel op de foto, maar in werkelijkheid is het maar een mm. Maar ja doordat de stiksels niet op elkaar vallen valt het natuurlijk zo behoorlijk op.

 Ook dan weer in het midden van het patroon de overlappende laag steunstof wegknippen.

 Dan weer opnieuw inspannen voor het laatste borduurtje. Hiervoor kan er een kleinere ring gebruikt worden. Hiervoor zet ik geen lijnen op de steunstof. 
Met de machine zoek ik het midden op.

 En dit is dan het resultaat. Maar als ik het zo zie dan valt de fout nog wel mee. Als je het niet weet zie je het niet denk ik. Ik laat het maar zo. Nog leuke randen erom heen zetten en het kussensloop verder afwerken.

Zo is goed te zien wat een leuk effect deze stof geeft.

Al met al niet ontevreden over de eerste keer werken met deze stof en het aansluiten van de patroon gedeelten.

1 opmerking:

Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.