Bruidsaccessoires.

Bruidstule.
Het is leuk om bruidstule te borduren. Wel is niet ieder patroon hier geschikt voor. 
FSL patroontjes zijn te dik van steken waardoor het stijf wordt en voor gewone borduurpatronen is de tule niet stevig genoeg om de steken netjes op zijn plek te houden. 
Het knippen rondom het kant is een secuur werkje. 
Zo kan je een sluier zelf maken of zoals ik gedaan heb er een rand van maken om een ringkussen.Ringenkussen.
De patronen op het kussen zijn uitgezocht door de bruid. Het kussentje is voorzien van een  binnenkussen, de bruid wilde er zelf nog wat persoonlijks aan toevoegen.

Kant gemaakt voor toilettas. 
Twee stroken kant gemaakt voor de toilettas. Het kant heb ik gemaakt op twee lagen uitspoelbare steunstof. Dan alles goed plat laten drogen en dan weer voorzichtig de tule rondom het borduurwerk wegknippen. Iedere strook is bijna 35 cm en er zitten bijna 50.000 steken in.


Toilettas.
Het duurde langer dan ik dacht. De bruidsstof is erg glad en het kant op de tule ligt er los op. Is alleen aan de bovenkant vastgezet en in de zijnaden.
Ook wilde ik aan de bovenkant bij de rits geen stiksteken hebben. Het was even uitvinden om dit allemaal zo te doen wat ik voor ogen had.
De tas is 35cm breed en 25 cm hoog.


Op de grote bloemen een pareltje gezet en op de kleine bloempjes het kleinste hotfix steentje gezet wat er was net als op het kant van de bruidsjapon.
De voor- en achterkant van de toilettas zien er hetzelfde uit.

Tissue etuitje.
Kant wat ik over hield van het ringenkussentje heb ik gebruikt om een tissue etuitje van te maken.
Ik heb een tutorial geplaatst hoe dit gemaakt is.
Het is absoluut niet moeilijk maar een beetje bewerkelijk omdat je steeds de stofjes terug slaat.
Maar dit beetje extra werk zorgt ervoor dat je aan de buiten- en binnenkant geen naden ziet van de vast gezette stof.


Een paar Swarovski en hotfix steentjes maken het af.

3D Vlinders op tule.
Op verzoek van de bruid vlinders gemaakt in wit en lichtblauw met een klein glinstertje. De vlinders worden in het bruidsbouquet verwerkt.
De antennes, de vleugeldelen en het ijzerdraad heb ik met de hand vastgezet.
Kant voor een bruidstasje.
Ook dit kant weer op tule gemaakt. Over hoe het gemaakt wordt heb ik hiervan een tutorial op mijn blog toegevoegd.
Het is hetzelfde patroon als het kant op de toilettas. Een extra patroondeel op de tule erbij gezet. Het patroon is zelf 16 cm. hoog en omdat de stof voor het tasje 30 cm. hoog zou er anders een groot gedeelte alleen uit tule bestaan. Nu is de tule net even wat meer gevuld.

Zo komt de bovenkant van het tasje eruit te zien. Het kant komt boven de bruidsstof uit.

Bruidstasje.
En zo ziet het kant eruit op het tasje. Wel moesten er nog de nodige pareltjes en steentje bijgezet worden. Om het sluiten gemakkelijk te maken zijn er twee bandjes door de tunnel geregen. Als je gelijktijdig aan beide bandjes trekt gaat het tasje dicht.
 

Something blue.....
In de vorm van een kousenband. Het kanten randje was snel geborduurd. Door het randje vast te zetten op de stof ontstond er een tunnel waar het elastiek doorheen kan. Ik heb breed en zacht elastiek genomen.


Een klein glinstertje maakt het af.

Something old, something new, something borrowed.......
Something blue was al gedaan in de vorm van de kousenband. Het parelsnoer is het geleende, de oorbellen het oude. Samen in een nieuwe doosje. Het doosje sluit met een lint wat aan de binnenkant van het deksel vast zit en loopt achter de parelkraal en wordt gestrikt.
Om het doosje te openen, strik los en het lint is lang genoeg om het doosje te openen.
Het borduurtje op het deksel heb ik op tule gemaakt.


5 opmerkingen:

 1. Elisabeth, these items are just fabulous. Love seeing your work, thanks for sharing!! Janet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat maak jij prachtige dingen !
  Ik ga je op mijn bloglijst zetten !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. amai mooie dingen zeg! Ik ben op je blog terecht gekomen omdat ik een tasje, trouwkussentje en kousenband wil maken voor een vriendin die trouwt, ik ben op zoek naar goeie tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit zijn inderdaad zeer leuke creaties. Prachtig gedaan !!! Als beginneling ben ik op zoek naar zulke leuke patroontjes. Waar vind ik deze en waar moet ik op letten, als dit geen FSL-patroontjes mogen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Dirk, alleen het sieradendoosje en het vogelpatroon op het ringenkussen is geen FSL. De rest dus allemaal wel. Alleen voor het sieradendoosje is er een patroon. De rest heb ik zelf gemaakt. Daar zijn geen patronen van. Het bruidstasje is gemakkelijk te maken ook zonder FSL patronen. Als je hierop googeld kom je heel wat filmpjes tegen over het maken van dit tasje.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.