Origineel Cutwork.
Cutwork is een manier van handwerken wat al heel lang bestaat en wordt meestal met de hand gemaakt. Van orgine bestond Cutwork uit 'ton sur ton' dat wil dat dezelfde kleur garen wordt gebruikt als de stof.
Er zijn inmiddels heel veel mooie patronen die met de borduurmachine gemaakt kunnen worden zowel 'ton sur ton' of met applicaties en in verschillende kleuren kan worden afgewerkt.
Maar al deze patronen kunnen ook heel goed in 1 kleur worden gemaakt zonder applicaties.
Net waar je voorkeur naar uitgaat. Het Cutwork principe
blijft hetzelfde.
Stof inspannen met uitwasbare steunstof.
Omdat Cutwork nog wel eens kan gaan 'trekken' in de ring, span ik de stof helemaal in i.p.v. de stof eerst op maat te snijden en dan met een basting vast te zetten.
Daarna plaats ik spelden tussen de onder- en bovenring in. Dit voorkomt het samentrekken van de stof.
Het eerste stiksel zet de kniplijnen aan voor het Cutwork.
Met een scherp schaartje de stof binnen het stiksel weggeknippen. Opletten dat niet in de steunstof word geknipt.
Dan volgt de afwerking van het Cutwork.
Rond knippen geeft altijd meer rafels omdat er door meer draden van de stof doorgeknipt worden dan bij een rechte lijn die je knipt. Bij de afwerking van Cutwork zet de machine een stiksel door het open gedeelte. Dit is de afwerklijn. Als er rafels van de stof voorbij deze lijn komen kunnen ze nu nog gemakkelijk worden weg geknipt. Naderhand is dit haast niet meer te doen. En dat is jammer van het werk als er rafeltjes door de steken komen.
Dan volgen de stiklijnen waar de applicatie komt. Dit hoeft niet. Er zijn meer Cutwork patronen zonder dan met applicaties. Maar ik heb voor deze patronen gekozen omdat ik dat leuker bij de stof vond passen.
Het patroon geeft aan dat de batting en de stof samen werden vastgezet en tegelijkertijd worden weggeknipt tot aan de stiksel.
Ik heb dat niet gedaan. De batting zet ik eerst vast, sla de eerste vijf steken over om geen knoopje te maken, anders komen er teveel knoopjes boven elkaar. Ook gebruik ik geen afhechtsteken om dezelfde reden.
Dan knip ik de batting weg, als je dit apart doet dan kan je gemakkelijker dichter bij de stikrand alles wegknippen dan dat het allemaal samen wordt vastgezet.
Dan volgt het stofje voor de applicatie. Ook nu gebruik ik geen aan- en afhechtsteken.
En dan volgen de laatste afwerksteken van het patroon.
Dan knip ik zoveel mogelijk van de uitwasbare steunstof weg. De stof uitspoelen en na het drogen aan de achterkant strijken. Voor de foto heb ik een stofje achter het Cutwork gelegd. Maar dit moet nog verwerkt worden in een quilt blok.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.