donderdag 19 november 2020

William Morris Quilt ITH.

William Morris was een 19de eeuwse Engelse ontwerper die gezien wordt als de grondlegger van de arts- and-crafts beweging. Hij was een veelzijdig kunstenaar die zowel behang, meubels, textiel, tegels, tapijten, glas in lood en interieurs. Ook werkte hij als schrijver en uitgever.
In Londen is een museum aan hem gewijd. 
Gelukkig voor ons, quiltsters, worden af en toe quiltstoffen uitgebracht met de prachtige motieven die hij ontwierp. 


De serie stoffen die ik heb gebruikt voor deze quilt komen uit de collectie Morris Holiday Metallic, waarvan ik alle blauwe stoffen uit de serie in de quilt heb verwerkt. Daarnaast nog wat andere kleuren gebruikt om het aanzien van de quilt even "warmer"te doen lijken. Het duurde even voordat ik een passend patroon voor een quilt had gevonden om de stoffen in te verwerken. Een modern patroon leek mij niet passend voor deze motieven. 

Voor het patroon heb ik een bestaand patroon gekozen en daarvan een blok gekozen en deze vervolgens in de kleinste maat te maken. De blokken zijn 12 x 12 cm. groot.  Dit blok is ook te zien in de Art Deco Quilt die ik in 2017 maakte.

Een blok bestaat uit drie gedeeltes. Eerst worden de onderkant en rechterzijkant gemaakt vervolgens wordt er in de borduurmachine een klein blok gemaakt waar de zij- en onderkant tegen aan worden gelegd en worden samen genaaid.
Het oorspronkelijke quilt patroon waarmee de blokken werden doorgestikt heb ik met de borduursoftware weggehaald en daar dit mooie verenpatroon erop geplaatst.
Dit vond ik mooier bij het patroon van de blokken passen. 

En het resultaat is ernaar. De stoffen, patroon en quiltstiksel passen naar mijn mening mooi bij elkaar. Het is een ruime tweepersoons quilt geworden.

Ik wilde de top niet al te zwaar en stijf maken, ik heb voor een wollen batting gekozen en deze gesplitst in twee lagen. Anders zou de quilt veel te dik worden. De over gebleven laag heb ik gebruikt tussen de top en de batting in om de naden niet te voelen. Zo is hij toch licht en soepel gebleven. 
Klein maar misschien een leuk detail, er zijn ruim 7 miljoen steken gebruikt.

Er zijn zeventien verschillende stoffen gebruikt.



Voor de bies een flanged binding gemaakt. Het is wat meer werk maar ik vond het net even mooier met dat goudkleurige randje tussen al dat blauw. Het steekt wat af. Voor de achterkant was dezelfde stof te verkrijgen maar dan extra breed. Zo is het een mooi passend geheel geworden.

 


 

Een aantal foto's van de blokken met de verwerkte stoffen.











2 opmerkingen:

Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.